1.4 Liderlik ve İşbirliği Yoluyla Kapsayıcı Dijital Dönüşümün İlerletilmesi

Yükseköğretimde kapsayıcı dijital dönüşümün tamamen teknolojik olmaktan ziyade temelde nasıl bir liderlik ve koordinasyon sorunu olduğunu keşfedin. Bu ünite, liderlerin parçalanmayı azaltan, erişilebilirliği ve öğrenci desteğini güçlendiren ve sadece verimliliği değil, öğrenme kalitesini artırmak için sorumlu deneyleri kullanan tutarlı, çapraz fonksiyonel yaklaşımları nasıl oluşturabileceklerine odaklanmaktadır.

👉 Hızlı bir genel bakış için video ile başlayın.

👉 Şimdi, konuyu daha derinlemesine incelemek için belgeyi okuyun.

👉 Öğrendiklerinizi yansıtmak ve uygulamak için görevi bitirin.

Kurumunuz genelinde öğretim, öğrenim veya öğrenci hizmetlerini etkileyecek dijital veya yapay zeka ile ilgili bir değişiklik seçin. Örnekler arasında yapay zeka destekli bir öğrenci yardım masası, yeni bir değerlendirme platformu, hibrit bir öğretim çerçevesi, bir erişilebilirlik iyileştirme programı veya erken destek için öğrenme analitiği yer alabilir.

Yanıtınıza şunları da ekleyin:

1. Paydaşlar: Yükseköğretimde ilgili en az beş paydaş grubunu belirtiniz (örneğin öğrenciler, akademik personel, program liderleri, öğrenci hizmetleri, engellilik/erişilebilirlik desteği, BT, kütüphane, kalite güvencesi, veri koruma, dış ortaklar).

2. Göz ardı edilen grup: Genellikle göz ardı edilen bir grup seçin (örneğin yarı zamanlı öğrenciler, işe gidip gelen öğrenciler, uluslararası öğrenciler, engelli öğrenciler, birinci nesil öğrenciler, yardımcı öğretim personeli) ve onların bakış açısının kapsayıcılık için neden gerekli olduğunu açıklayın.

3. İki işbirliği riski: İşbirliğinin zayıf olması halinde kapsayıcılığı baltalayabilecek iki pratik risk belirleyin (örneğin fakülteler arasında tutarsız kurs uygulamaları, net olmayan sahiplenme, zayıf erişilebilirlik uyumu, kafa karıştırıcı iletişim, destek kapasitesi eksikliği veya şeffaf yükseltme yolları olmadan kullanılan yapay zeka).

4. İki katılım eylemi: Güven ve ortak sahiplenme oluşturmak için gerçekleştireceğiniz iki somut eylem önerin. En az bir eylem öğrencileri ortak olarak içermelidir (örneğin, farklı öğrencilerle ortak tasarım oturumu, öğrenci temsilcileriyle bir pilot grup, görünür takip ile yapılandırılmış geri bildirim, personel ziyaret klinikleri, veri kullanımı ve insan gözetimi hakkında açık iletişim).

5. Bir başarı göstergesi: Değişimin sadece verimlilik için değil, kapsayıcılık için de işe yaradığına dair ölçülebilir bir işaret belirtin.

(En fazla 200-300 kelime yazın.)

Lütfen unutmayın: Yanıtlarınız depolanmamış platform üzerinde. Yansımalarınızı yerel olarak kaydetmek için “Metni indir” aşağıdaki düğmeyi tıklayın.